Tři neuvěřitelně snadné letní večeře

21.07.2015 11:06

V zimě stojím za plotnou ráda. Zahřeju se a mám dobrý důvod nevylézat do mrazu. Ale v létě chci radši jíst venku kornouty točené vanilkové a jezdit na bruslích. A tak vařím extra rychle. Jste na tom stejně, ale dochází vám inspirace? Tři mé oblíbené recepty vám ji možná dodají.


Kuřecí na šalvěji s mrkvovým pyré (bez vína a soli i pro dítě)

Až vám zbude z večerní chvíle lenošení větší hlt vína, využijte jej právě na tenhle recept. Je to nenápadný recept, díky němuž si odškrtnete denní povinnou dávku zeleniny.

Oloupejte mrkve (záleží na velikosti, pro vás samotnou tak tři větší), nakrájejte je na větší hranolky a dejte vařit do vody. Přidejte malou lžičku cukru kvůli zachování barvy a trochu soli.

Zatímco se vaří mrkev, nakrájejte kuřecí prsa na slabší plátky (plus osolte a opepřete z obou stran) a cibulku na extra
malé kostičky. Na olivovém oleji restujte kuřecí plátky. Až je otočíte, přisypte cibulku a dorestujte společně. Jakmile po krajích chytnou pěknou zlatou barvu, zalijte je vínem (stačí deci) a nechte rychle vyvařit alkohol. Poté přilijte ještě vývar a přidejte šalvěj. Kouzelná pánev (na středním stupni) vytvoří za chvilku příjemnou omáčku (šťávu), kterou dochuťte dle vaší chuti solí a pepřem.

Vsadím se, že mezitím už mrkev krásně změkla. Sceďte ji a rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Opět dosolte a dopepřete přesně tak, jak máte rádi.

Na talíři zalijte kuřecí filety šťávou a dozdobte šalvějí. Na mrkvové pyré navrstvěte listový salát zakápnutý citronem a olejem, přidat můžete i zblanšírovanou mrkev.

Noky s čerstvými houbami (jen pro vás)

Muž i dítě jsou pryč? Dopřeju si porci smetany, která nervy uklidní skoro stejně jako božský klid v bytě. Ideální i pro zimní obědy, kdy sáhnu v Albertu po žampionech...

Pořádnou hrst chlazených noků dejte vařit do vroucí osolené vody. Až budou hotové, vyplavou na povrch. Zachraňte je a vylovte je sítkem, lehce zakápněte olivovým olejem. Mezitím si nakrájejte na plátky čerstvé houby - dobrou volbou jsou i žampiony. Orestujte je dozlatova na lžíci másla. Hotovo? Tak přilijte 100 ml vývaru, jaký zrovna máte v mrazáku, a pořádnou lžíci zakysané smetany. Přiveďte k varu a nechte chvilku probublávat, chutě se skvěle spojí. Osolte a opepřete. Na talíři navrstvěte noky, houby s omáčkou a dětskou hrst parmazánových hoblin. Dozdobte čerstvými bylinkami, hodí se bazalka i rozmarýn.

Kdo se chce zdržovat, opeče i malou cibulku, nadrobno nakrájenou.




Pikantní krevety (oslava dne, kdy muž přijde z práce dřív domů)

Protože jsou krevety extra rychlé, připravím si raději salát jako první. Jen tak si o ty mořské potvůrky můžu při loupání trošku spálit prsty.

Omyjte, osušte a natrhejte listový salát. Čerstvou cuketu nakrájejte na dlouhé proužky (skvěle to jde škrabkou, ano, tou na brambory), rajčata rozpulte a vše navrstvěte na talíř.

Nakrájejte hrst bylinek (použiju ty, co mám zrovna k dispozici, třeba šalvěj, která vám zůstane z předchozího receptu, rozmarýn...) a na malé plátky taky pěkně pikantní česnek. Chilli paprička si zaslouží ještě drobnější nasekání.

Krevety propláchněte studenou vodou a důkladně osušte papírovou utěrkou. A pak už s nimi rovnou na pánev. Na ní už se ohřál olivový olej. Ještě než krevety otočíte jedním svižným prohozením, přidejte česnek a chilli. Půl kila krevet stačí tak akorát pro dva.

Krevety orestujte. Než půjdou z pánve ven, přidejte bylinky, ale jen na chvilku, aby se rozvoněly a prohřály.

Na salát nandejte krevety a vylijte z pánve šťávu, včetně všech bylinek a česneku. Zasypte solí - mořskou hrubozrnnou nebo vločkovou (třeba od značky Maldon). Podávejte s tou nejkřupavější bagetou, jakou u pekaře seženete.