Pět nepředstavitelně snadných dezertů, které zaženou podzimní chmury

26.10.2015 08:01

Upečte si něco voňavého a sladkého z nejkrásnějších darů podzimní přírody. Ať už zvolíte jablka, hrušky, švestky nebo ořechy, zaručeně si zvednete náladu. A to nejen při pečení, protože je s mými oblíbenými recepty ďábelsky snadné a pohodové, ale i při pojídání, protože každý z těchto pěti kousků do trouby i na plotnu je božsky dobrý.


Baví vás můj blog?
Podpořte ho v anketě Blogerka roku (kategorie Objev roku).
Děkuji za každý váš hlas!


Snadné koláče a další dezerty

Hrušky ve víně

Oloupejte čtyři hrušky a připravte si rendlík, ideálně užší a vyšší, do kterého se všechny hrušky (ideálně na výšku) vejdou.
Do rendlíku vhoďte 4 svítky skořice, osm hřebíčků a 4 hvězdičky badyánu. Zapněte sporák a nechte je pár vteřin nasucho rozvonět. Poté vsypte osm lžic třtinového cukru, snižte teplotu a nechte ho pomalinku rozpustit. Nepřipravujte karamel, jde vám jen o rozpuštěný cukr beze stopy hořkosti. Rozpuštěný cukr a koření zalijte lahví dobrého červeného vína a vložte do něj hrušky. Víno přiveďte k varu a nechte ho krátce povařit, aby se z něj odstranil alkohol. Poté teplotu snižte a nechte hrušky na mírném ohni lehce (sem tam bublinka) vařit, dokud nezměknou. Víno se rapidně svaří. Hrušky po změknutí vyndejte, nebo je v hrnci ponechte (ovšem hrozí, že se rozpadnou nebo rozvaří, proto je hlídejte), a tekutinu s kořením vařte tak dlouho, dokud se z ní nestane hustá omáčka. Celkem vaření trvá tak hodinu. Hrušky na talíři zalijte rudou omáčkou, přidejte koření na ozdobu a podávejte samotné, nebo s ořechy a vanilkovou zmrzlinou.  
 

Křehké sušenky s ořechy (bezlepkové)


V míse smíchejte čtvrt lžičky prášku do pečiva (pro změnu můžete zkusit půl lžičky prášku do perníku), 40 gramů škrobu, špetku soli, lžíci rumu, jedno vejce a 125 gramů cukru krupice. 50 gramů pekanových ořechů a stejné množství ořechů vlašských nasekejte nadrobno. Přidejte je k základu. Nalámejte 200 gramů čokolády a rozpusťte ji nad vodní lázní s 20 gramy měkkého másla. Přilijte do připraveného těsta a míchejte, dokud se vše krásně nespojí, nezchladne a nezhoustne. Z hmoty vytvarujte dukáty (můžete je ještě dozdobit ořechy) a pečte je v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 10 minut (v polovině otočte). Než se na ně vrhnete, nechte je asi 10 minut zchladnout.

Kakaový koláč s hruškami a ořechy

Jeden kelímek hustého bílého jogurtu (asi 150 gramů) smíchejte s vejcem, kelímkem (tím od jogurtu) cukru krupice a kelímkem polohrubé mouky. Přidejte větší polovinu prášku do pečiva, 4 lžíce holandského kakaa a dvě lžíce slunečnicového oleje. Vymíchejte hladké těsto a nalijte ho do vymazané máslem a polohrubou moukou vysypané formy. Nahoru naskládejte plátky ze tří hrušek, chcete-li, jemně posypte skořicí a zasypte hrstí lískových oříšků. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25 minut.


Jablečný koláč s marcipánem


Ukrojte čtvrtku másla a v robotu ho rozdrťte na hrubou pastu spolu s velkou hrstí mandlových lupínků, vanilkovým cukrem a 150 gramy marcipánu. Na listové těsto (nejsnadnější je koupit rovnou vyválený plát na papíře) rovnoměrně naneste pastu (od krajů zhruba 4 centimetry) a na ni poklaďte plátky z pěti oloupaných jablek (záleží na velikosti). Jablka posypte lžící skořice a další hrstí mandlových lupínků. Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů asi 40 minut, dokud koláč nenezlátne.


Švestkový koláč s drobenkou

Asi 12 švestek omyjte, rozpulte a vypeckujte. V míse promíchejte 160 gramů polohrubé mouky s polovinou prášku do pečiva a poté přidejte 200 ml zakysané smetany, 70 gramů cukru krystal nebo krupice, semínka ze třetiny vanilkového lusku a 2 vejce. Nakonec přilijte 50 gramů vlažného rozpuštěného másla. Připravte si drobenku z 50 gramů polohrubé mouky, stejného množství másla a cukru krystal. Vymažte zapékací mísu nebo malý pekáč (na velký pekáč množství surovin stačí zdvojnásobit) máslem a vysypte polohrubou moukou (nebo použijte pečicí papír). Do mísy nalijte těsto, naskládejte švesky a zasypte drobenkou. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů okolo 45 minut.