Nejlepší ořechový beránek krok za krokem

21.03.2016 21:27

Máte sklep? Teda pardon, chci se zeptat, zda v něm máte schovanou formu na beránka. Protože se pěkně blíží doba, kdy si zase dobrovolně necháme dát na zadek, je načase ho vytáhnout a jednu ozdobu velikonočních svátků upéct.

Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.

Zase jsem zapojila svého pastelového robota Sencor, který už se vydrápal na pozici: nejdůležitější mužský člen naší dvojčlenné rodiny, a upekla neuvěřitelně dobrého ořechového beránka. A vám prozradím, jak na něj, aby se brzy pěkně usadil v ošatce a počkal si na svou (poslední) chvilku.

Suroviny na jednoho velkého beránka
4 vejce
150 gramů změklého másla
200 gramů cukru krupice (můžete použít i třtinový)
5 lžiček domácího vanilkového cukru
150 mililitrů smetany
1 panák tuzemáku
120 gramů vlašských ořechů
250 gramů polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
100 gramů rozinek-sultánek

Na vymazání a vysypání formy:
2 lžíce másla
2 lžíce hrubé mouky

Vymažte máslem formu a vysypte ji moukou. Přebytečnou mouku oklepejte. Pokud máte formu i se zadní část, vysypte a vymažte i tu. Předehřejte troubu na 150 stupňů.

Rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Skvěle to jde tyčovým mixérem s metličkou. Nebo i ve velkém robotu, opět s metličkou.
Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle. Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle. Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.

V robotu vyšlehejte máslo (zvládnete to i v ruce, stejně jako celou přípravu, ale potrvá to) do jemné pěny.
Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.

K pěně přidejte krupicový a vanilkový cukr a žloutky a vše znovu vyšlehejte do pěny. Na konci přimíchejte také smetanu a tuzemák. Zamíchejte.
Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.

V robotu rozmixujte najemno ořechy. Můžete je rovnou mixovat do ušlehané pěny.
Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle. Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.

V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte rozinky (případně teprve teď rozinky) a vyšlehanou máslovo-žloutkovou-cukrovou pěnu. Důkladně promíchejte, až vznikne nelepivé těsto. V robotu použijte hnětací hák.
Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle. Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle. Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.

Nakonec jemně a velmi opatrně stěrkou vmíchejte sníh z bílků.
Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.

Těsto nalijte do připravené formy, několikrát s ní klepněte, aby se uvolnily vzduchové bublinky, a beránka dejte péct do trouby. Trvá to asi hodinu. Zkuste do těsta zabodnout špejli, pokud ji vytáhnete čistou, bez drobečků, je těsto upečené.
Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.Dobrý ořechový beránek na Velikonoce, krok za krokem, snadno a rychle.

Jak vyklepnout beránka z formy?

Beránka vyklepněte z formy (pokuste se ji nepoškrábat jako já, když jsem ho dolovala nožem, neboť jsem formu zapomněla vysypat). Nejlépe to jde, když je beránek někde na půl cesty mezi horkým a vlažným. Stále uvnitř? Přiložte na formu utěrku - namočenou ve studené vodě a důkladně vyždímanou. Tím se beránek uvolní a vypadne sám. Můžete ho polít čokoládovou polevou (100 gramů čokolády rozpusit se 30 gramy másla) nebo jen pocukrovat. A ozdobit. (Pár extra tipů ještě najdete úplně dole!)

Pak si na něm pochutnejte. Moje Mimie chodí nervózně kolem kuchyňské linky, ukazuje nahoru, důrazně bečí béééé a dodává mňam. Beránka už máme pár dní v břiše, ale ona si na tu dobrotu stále pamatuje a vyžaduje ji. Myslím, že budu muset upéct ještě jednoho. Dobrá zpráva je, že vydrží (zabalený v utěrce a uložený v chlebníku) ve skvělé kondici minimálně pět dní.

Dobroty, které pečeme (a vaříme) dáváme pravidelně na Instagram. Tak se k nám připojte.

Tři extra tipy

Do beránka jsem ještě nastrouhala polovinu jedné fazole tonka. Dodá těstu neuvěřitelně zajímavou vůni. Seženete ji ve specializovaných obchodech s kořením, gurmánských e-shopech nebo cukrářských speciálkách.

Pokud vám těsto zbude (což se možná stane, pokud máte jen přední část formy na beránka) upečte ho v muffinových formách. Upečené ořechové muffiny pak můžete uložit do mrazáku a dopřát si je někdy jako rychlou snídani. Stačí rozmrazit a malinko prohřát v troubě.

Jak na domácí vanilkový cukr? Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a použijte je do libovolného dezertu, kam náleží. Lusk pak zastrčte do plechovky a zasypte ho cukrem. Jakmile spotřebujete další lusk, zase ho do cukru přidejte. Průběžně cukr spotřebovávejte a doplňujte a tak pořád dokola. Pro výraznější chuť můžete i jeden lusk s cukrem rozmixovat, případně přidat také semínka z jednoho lusku.

Zdraví Míša a bečící Mimie