Už víte, co bude dneska k večeři? Servíruji nejlepší chřestové recepty

20.04.2016 16:07

Je to moje nejmilejší zelenina. Možná proto, že jsem žila v době jeho největší sezony v Německu, kde má svůj festival, vlastní hrnec i sekci na trhu. Chřest. Vsadím se, že s mými nejoblíbenějšími jarními recepty si ho zamilujete taky. Stejně jako to udělala Mimie, která ho má místo lízátka. Asi se dědí i chutě...

S jeho koupí neváhejte. Od konce dubna do zhruba poloviny června je jeho vrcholná doba. Tehdy je nejsvěžejší a nejchutnější, ačkoliv v supermarketu potkáte balíčky z Peru a Chile téměř po celý rok. Sluší mu to v jednoduchých úpravách, jeho nejvěrnějším druhem je holandská omáčka (z másla, žloutků a bílého vína) a nejvěrnějším nepřítelem dlouhé vaření. S mými recepty budete mít navařeno za chvilku.

Nejlepší chřestové recepty - chřestový koláč

Chřestový koláč

Aby byla vaše večeře na stole co nejrychleji, kupte rovnou rozválené listové těsto. Rozložte ho do kulaté koláčové formy a zařízněte okraje obdélníku tak, že bude těsto asi dva centimetry vykukovat nad formou. Pečením se trochu smrští. Přebytečné kusy můžete doplnit tam, kde je těsto naopak nižší (takové je aspoň moje zkušenost s běžnou dortovou formou a obvyklým těstem, že je na formu úzké).
Těsto propíchejte vidličkou a dejte ho do trouby na asi deset minut předpéct. Peču ho zhruba na 150 až 180 stupňů v horkovzdušné troubě.
Do vroucí vody ponořím zelený chřest nakrájený na kousky a nechám ho vařit téměř do změknutí. Scedím (vodu uchovám třeba na polévku) a chřest uchovám.
Na pánvi orestuju jednu šalotku do změknutí, poté přidám na kostičky nakrájenou šunku (asi 100 gramů, může být i slanina). Jen ji dopřeji lehce zlatavý nádech a křupavý tón. Nechám zchladnout na talířku.
Kelímek zakysané smetany rozšlehám s polovinou smetany ke šlehání, přidám dvě vejce a 50 gramů strouhaného sýra. Přidám šalotku se šunkou a kousky chřestu. Trošku osolím a opepřím. A všechno promíchám, můžete přidat i hrst posekané pažitky nebo medvědího česneku.
V té době už mám zhruba předpečené těsto. Vyndám ho z trouby a okamžitě splaskne nafouklá bublina, která se na něm vytvořila. Na těsto pak dám směs, ještě ji zasypu strouhaným sýrem (někdy používám goudu, jindy parmazán), dozdobím chřestem nebo třeba písmenky ze zbytků listového těsta a dám péct dozlatova. Počítejte zhruba s půl hodinou, řiďte se pohledem, až vám ze zlatého koláče naběhnou sliny do pusy, máte právě hotovou večeři.

Ve variantě se zeleným chřestem:

Nejlepší chřestové recepty - chřestový koláč

A tady máme krasavce s bílým chřestem (a tyrolským špekem):

Nejlepší chřestové recepty - chřestový koláč


Všechno, co jste potřebovali vědět o zeleném i bílém chřestu:
Bílý chřest se loupe, zelený není potřeba. Nejlépe to jde škrabkou na brambory.
U obou druhů chřestu odkrojte asi 3 centimetry odspodu - zdřevnatělé konce.
Česko bývalo chřestovou velmocí, dneska už se tu příliš nepěstuje a navíc se stejně většinou vyváží do Německa. Němci vědí, kde je jejich milovaná zelenina nejlepší! Aktuálně se pěstuje hlavně na Mělnicku. Nejlepší chřestové recepty - chřest s holandskou omáčkou
Čerstvý chřest pěkně pruží a při zlomení křupne. A vystříkne z něj i trošku šťávy.
Chřest se nejlépe vaří vestoje - proto na něj mají Němci (dobře, i další nadšenci) speciální úzké hrnce, ve kterých pěkně hezky stojí.
Holandská omáčka (na fotce vpravo) je nejčastějším spolustolovníkem.
Chřest je nejlepší uchovávat v lednici zabalený ve vlhké utěrce.

Nejlepší recepty s chřestem - salát s grilovaným chřestem

Salát s grilovaným chřestem

Začněte přípravou dresingu. Smíchejte po velké lžíci hořčice, olivového oleje, medu, citronové šťávy, jeden žloutek (opravdu čerstvý) a trochu soli a pepře. Prošejkrujte a dejte vychladit.
Na grilovací pánvi ogrilujte kuřecí maso (nasolené a napepřené) - kousky nebo plátky, na kterých hezky vynikne mřížka z grilu, můžete je potom nakrájet. Až bude hotový, ogrilujte také zelený chřest, stačí mu tak tři minuty.
Na talíř rozprostřete polníček, přidejte maso a chřest (může být i studený) a pokapejte dresingem.

Chřestová polévka

Vždycky si schovávám všechny zdřevnatělé konce z chřestu, dám je třeba do mrazáku, a právě na polévku je s chutí zužitkuji. Pokud máte jen jeden svazek, nevadí, postupujte takto. Z chřestu okrájejte zdřevnatělé konce (asi 3 centimetry), zbytek chřestu překrojte na polovinu. Rozpusťte v hrnci pěkně vydatnou lžíci másla a pomalu na ní chřest orestujte. Vyjměte ho děrovanou naběračkou tak, aby v hrnci zůstalo máslo. To zaprašte hladkou moukou (asi 1 lžíce), aby vznikla jíška. Tu zalijte vodou (asi 500 ml, může být i voda z vaření chřestu na jiný recept), rozšlehejte a dejte do ní vařit špalíčky chřestu. Několik pěkných hlaviček si nechte na ozdobu. Polévku vařte, dokud nezíská sílu a chuť, potřebuje asi půl hodinu. Chřest poté vyjměte (můžete celou polévku přecedit, abyste eliminovala i hrudky z jíšky), a polévku ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Na talíři ji dozdobte hlavičkami chřestu, krutonky, jarní cibulkou (nemusí být) a lžící zakysané smetany.

Nejlepší chřestové recepty - chřestová polévka

Mohlo by vás bavit:

Tři neuvěřitelně snadné večeře

Dort pro dítě k narozeninám. Zdravý a dobrý

Pět superrychlých koláčů

 

Nejsme foodstylistky, ale jen dvě zmlsané holky. I tak si s námi užijte vaření! Zdraví BABYBISTRO.cz alias Míša a Mimie.